Jubileum – 50 jaar HKM

VOOR ALLE JUBILEUMACTIVITEITEN KLIK HIER https://www.historischekringmaarssen.nl/evenementen/

Het zal u niet ontgaan zijn: de Historische Kring Maarssen viert dit jaar zijn 50-jarig bestaan en viert dit met vele activiteiten. Hieronder staat een overzicht.

Jubileumboek
We zijn het jaar gestart in september 2022 met de presentatie van het prachtige boek de ‘Canon van Maarssen en omliggende kernen’ – Geschiedenis van het gebied en de bewoners. In vijftig vensters leidt het boek u door de geschiedenis van Maarssen, Oud-Zuilen, Tienhoven en Maarssenveen. Alles wat u altijd al wilde weten over de plek waar u woont, kunt u vinden in dit uitgebreide naslagwerk, volgens Oud-Utrecht ‘het standaardwerk voor de komende decennia”. Van het ontstaan van de Vecht, turfwinning, ridders en buitenplaatsen tot het ontstaan van de Friezenbuurt en de bouw van Maarssenbroek. Het gaat over gebeurtenissen, situaties en mensen. In het voorjaar zal ook een digitale versie van de ‘Canon van Maarssen’ gepubliceerd worden.

Lezingen
Naar aanleiding van dit boek en ter ere van zijn jubileum organiseert de HKM een reeks lezingen aan de hand van de thema’s in het boek. Iedere maand kunt u een lezing bezoeken op een locatie die zoveel mogelijk aansluit op het onderwerp van de lezing. Wat dacht u van een lezing over buitenplaatsen in Slot Zuylen, een kerstlezing over religie in de kerk van Tienhoven met een glaasje glühwein of een boeiend verhaal over de industrialisatie met als decor De Fabrique in Maarssenbroek? In de zomer is er een aantal lezingen gepland op de Fietsboot. Lekker op het water om je heen kijken en de geschiedenis aan je voorbij laten kabbelen.

De aftrap van de jubileumlezingen heeft inmiddels plaatsgevonden op Slot Zuylen op woensdag 14 september. De lezingen in Tienhoven, de Open Hof en in Maarssenbroek zijn ook succesvol uitgevoerd. In de loop van 2023 zijn natuurlijk meer lezingen gepland.

de actualiteit van de lezingen kunt u volgen via de Jubileum Nieuwsbrief, deze website en de VAR. De aanmeldingsprocedure zal dan ook worden vermeld, maar zal lopen via dit adres hkmjubileumlezingen@gmail.com

Onderwijs
Dat is nog niet alles wat we doen om aandacht te vragen voor de historie van Maarssen en zijn omliggende kernen. In samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) en KunstCentraal verzorgt de HKM eenmalig gastlessen verzorgen op alle basisscholen in Maarssen, Maarssenbroek en Tienhoven. In 24 klassen met groep 8 gaan we onder andere over het belang van de geschiedenis als je de vraag stelt: Wat herdenken wij? Hoe bepaal je wanneer iets ‘monumentwaardig’ is?

Interesse
We vinden het belangrijk om op deze manier de jeugd te betrekken bij ons jubileumjaar en hen te interesseren voor onze geschiedenis. Deze interesse kan op termijn zeer ondersteunend zijn voor onze Kring en wellicht het voortbestaan garanderen!
We hopen dat we voor onze leden op deze manier een aantrekkelijk programma presenteren, zodat we samen met u dit jubileumjaar kunnen vieren. Houd de agenda in het Periodiek goed in de gaten, maar ook onze website, de agenda en de artikelen in de VAR, zodat u niets mist!

Fotowedstrijd
Komende voorjaar staat er een fotowedstrijd op het programma. Hoe breng je op een bijzondere, aantrekkelijke, creatieve, confronterende, maar in elk geval opvallende manier het belang van de geschiedenis via een foto in beeld?

Ledenkorting
Om alles financieel rond te krijgen, zijn we wel afhankelijk van onder andere de opbrengsten van ons Jubileumboek. Dus aarzel niet om dit prachtige boek (met ledenkorting) te kopen voor uzelf of om cadeau te doen dan zorgen wij dat u het hele jaar kunt genieten van onze jubileumactiviteiten! Het boek is verkrijgbaar op een aantal verkooppunten ( zie Periodiek) en tijdens de lezingen van de HKM. Dus vergeet niet uw waardebon mee te nemen!

Graag tot ziens bij één van onze jubileumlezingen!

Jubileum Commissie HKM Maarssen