Jubileum – 50 jaar HKM

VOOR ALLE JUBILEUMACTIVITEITEN KLIK HIER https://www.historischekringmaarssen.nl/evenementen/

U heeft vast wel gehoord of gelezen dat de Historische Kring Maarssen aan de vooravond staat van een belangrijke mijlpaal.  In september bestaat de HKM 50 jaar en dat gaan wij het hele jaar vieren!

Dat doen we allereerst met de uitgave van een prachtig boek de Canon van Maarssen en omliggende kernen. In vijftig vensters leidt het boek u door de geschiedenis van Maarssen, Oud-Zuilen, Tienhoven en Maarssenveen. Alles wat u altijd al wilde weten over de plek waar u woont, kunt u vinden in dit uitgebreide naslagwerk. Van turfwinning, ridders en buitenplaatsen tot het ontstaan van de Friezenbuurt en de bouw van Bisonspoor.

Naar aanleiding van dit boek en ter ere van zijn jubileum organiseert de HKM een reeks lezingen aan de hand van de thema’s in het boek. Iedere maand kunt u een lezing bezoeken op een locatie die zoveel mogelijk aansluit op het onderwerp van de lezing. Wat dacht u van een lezing over buitenplaatsen in Slot Zuylen, een kerstlezing over religie in de kerk van Tienhoven met een glaasje glühwein of een boeiend verhaal over de industrialisatie met als decor De Fabrique in Maarssenbroek? In de zomer is er een aantal lezingen gepland op de Fietsboot. Lekker op het water om je heen kijken en de geschiedenis aan je voorbij laten kabbelen.

De aftrap van de lezingen vindt plaats op Slot Zuylen op woensdag 14 september. Vanaf 19.30 uur bent u welkom in de Blauwe zaal voor een kopje koffie met iets lekkers. Daarna zal Carlo de Meijer iets vertellen over de totstandkoming van het boek en zal Willem te Slaa, kunsthistoricus en directeur van Slot Zuylen, iets vertellen over de tentoonstelling over het Rampjaar die te zien is op Slot Zuylen. Natuurlijk kunt u daarna ook de tentoonstelling bezoeken. Omdat het aantal plaatsen voor deze lezing beperkt is moet u zich hiervoor wel aanmelden. Dat kan via hkmjubileumlezingen@gmail.com

Maar dat is nog niet alles wat we doen om aandacht te vragen voor de historie van Maarssen en zijn omliggende kernen. In samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) en KunstCentraal gaat de HKM eenmalig gastlessen verzorgen op alle basisscholen in Maarssen, Maarssenbroek en Tienhoven. In 24 klassen met groep 8 gaan we onder andere vertellen over de ontginning van het land en het ontstaan van de dorpen in deze omgeving. Ook de industrialisatie die heeft geleid tot de bouw van Maarssenbroek en de aanleg van de vele wegen tussen Utrecht en Amsterdam komt aan bod. We kijken er naar uit om op deze manier de jeugd te betrekken bij ons jubileumjaar en wie weet kunnen we op deze manier nog een paar potentiële leden werven. We zijn dan wel een ‘historische kring’ maar nieuwe leden zijn natuurlijk meer dan welkom! Nieuwe leden ontvangen ook een waardebon!

We hopen dat we voor onze leden op deze manier een aantrekkelijk programma presenteren zodat we samen met u dit jubileumjaar kunnen vieren. Houd de agenda in het Periodiek goed in de gaten, maar ook onze website, de agenda en de artikelen in de VAR, zodat u niets mist!

Om alles financieel rond te krijgen, zijn we wel afhankelijk van onder andere de opbrengsten van ons Jubileumboek. Dus aarzel niet om dit prachtige boek (met korting) te kopen voor uzelf of om cadeau te doen dan zorgen wij dat u het hele jaar kunt genieten van onze jubileumactiviteiten! Het boek is vanaf 12 september verkrijgbaar op een aantal verkooppunten ( zie Periodiek) en tijdens de lezingen van de HKM. Dus vergeet niet uw waardebon mee te nemen!

Graag tot ziens bij één van onze jubileumlezingen!

Jubileum Commissie HKM Maarssen