Bruggen

Maarsserbrug 'De Hoge Brug' - Amsterdam-Rijnkanaal Maarssen

PG2017

De Maarsserbrug

Deze stalen boogbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal en de spoorbanen is bij iedereen bekend als “De Hoge Brug” en verbindt Maarssen-dorp met Maarssenbroek. De renovatie van de brug werd afgesloten in januari 2007 met als bijzonderheden de zogenaamde calamiteitenafrit en de innovatieve veiligheidsschermen. De brug ligt 25 cm hoger dan zijn voorganger.h

De oorspronkelijke brug is gebouwd in 1937. Bijzonder was de onder de brug hangende ‘pont transbordeur’ voor onder andere langzaam verkeer, zoals paard en wagen. De vaste brug was een vervanging voor de draaibrug aan het einde van de Stationsweg en noodzakelijk door toename van zwaar vaarverkeer en de geplande verbreding van het Merwedekanaal.

De brug heeft nog steeds twee rijbanen voor het autoverkeer maar voor het langzaam verkeer zijn bredere fiets- en voetpaden aangelegd die veilig tweerichtingsverkeer mogelijk maken.

Krantenknipsel uit 1937

Meer informatie:

Het Amsterdam-Rijnkanaal  ‘Een streep door het landschap’. Hans van Bemmel

 

Evert Stokbrug 'Kaatsbaanbrug' - Vecht Maarssen

PG2017

De Evert Stokbrug

De brug over de Vecht die Kaatsbaan en Breedstraat verbindt in het centrum van Maarssen staat bekend als de Kaatsbaanbrug. Sommige Maarssenaren kennen hem als de Stoksebrug, maar de officiële naam is sinds 2007 de Evert Stokbrug. Evert Stok was brugwachter en raakte vlak na de oorlog op 29 mei 1945 dodelijk gewond door een klap van de brugslinger toen een militair voertuig de halfgeopende brug opreed.

Tot 1823 was de brug een enkelvoudige wipbrug maar de doorvaart bleek te smal voor het scheepvaartverkeer. Er werd toen een dubbele klapbrug gebouwd, zoals die in Breukelen, en die heeft tot 1935 dienst gedaan. De gemeente heeft een enkele klapbrug geplaatst en het kleine brugwachtershuisje is evenwijdig aan de Vecht gebouwd. De brug en het woonhuis staan sinds 2005 geregistreerd als Gemeentelijk Monument.

Tweeklapper

 

 

Termeerbrug - Vecht Maarssen

PG2017

De Termeerbrug

Op zaterdag 2 november 1974 werd deze brug over de Vecht tussen de Parkweg en de Huis Ten Boschstraat geopend door burgemeester Waverijn. De brug vervangt de Ir. Van Lingebrug die na de opening de klep omhoog stak en vanaf dat moment dus niet meer functioneerde. Tijdens de bouwperiode heette de brug Parkwegbrug en een prijsvraag onder de Maarssense bevolking resulteerde in de naam Termeerbrug. De ingebruikname van de brug leidde ook tot de invoering van een nieuw en ingrijpend verkeerscirculatieplan. Naast de brug is een beeld van een man met paard geplaatst van de kunstenaar Gabriel Sterk,

Meer informatie:

© 2024 Historische Kring Maarssen

Website door Studio2