Inhoud HKM Periodiek nr. 2-2022

In de maand mei wordt in het Periodiek altijd aandacht besteed aan WOII. Deze aflevering opent met een verhaal over Anne Frank. In het Anne Frank Huis hangt in de slaapkamer van Anne een foto van de gereformeerde kerk in Tienhoven. Waarom heeft Anne Frank juist deze foto boven haar bed opgehangen? Jan en Jeanine Boesen uit Tienhoven doen in dit artikel verslag van hun speurtocht naar het antwoord op deze vraag.

Bob Manten schreef in 2020 in het Periodiek een artikel over korenmolen De Hoop in Zuilen en de rol die de molen in WOII heeft gespeeld bij het malen van graan voor de hongerige inwoners van Zuilen. Daarover bestond een gedichtje, maar betrokkenen konden zich slechts de eerste vier regels herinneren. Het artikel sloot daarom af met een oproep aan lezers die dit gedichtje konden aanvullen. Tot verrassing kwam die aanvulling uit de kring van de molenaarsfamilie De Ridder zelf. Bob Manten kan daarom nu het volledige gedicht publiceren en vertelt hoe de aanvulling tot stand kwam.

In zijn artikel ‘De klokkenvordering van de Heilig Hartkerk’ vertelt Wally Smits de geschiedenis van het verplicht bij de bezetter inleveren van de kerkklokken. Alle voorwerpen waarin koper, lood, tin, nikkel of een legering daarvan verwerkt waren, moesten namelijk in WOII bij de Duitsers ‘aangemeld’ worden ten behoeve van de Duitse oorlogsindustrie.

Tineke Barneveld schreef een bijdrage over de geschiedenis van ‘De bijzondere begraafplaats Oud-Zuilen’, de oudste nog in gebruik zijnde ‘buitenbegraafplaats’ van Nederland. Op de begraafplaats bevindt zich de graftombe van het baronnengeslacht Van Tuyll van Serooskerken van Slot Zuylen. Ook hier komt WOII voorbij: het bijzondere graf en monument voor verzetsheld Henny Knipschild (1914-1944). De begraafplaats is recent uitgebreid met een nieuw perceel grond waar gelegenheid wordt geboden voor natuurlijk begraven. Er komen wandelpaden, een vijver en een prachtige beplanting, maar geen grafstenen of andere monumenten. Het idee is dat de overledene als het ware opgaat, achterblijft in de natuur.

Bob Manten schreef ook een tweede aflevering over het Hooge Land, het weiland van Kees Spelt op de hoek van de Diependaalsedijk en de Klokjeslaan, dat hij in september 2020 ‘om niet’ schonk aan het Utrechts Landschap. Bob doet verslag van de werkzaamheden ten behoeve van de herinrichting van het land.

Jaap Trouw attendeert ons in zijn bijdrage op een bijzondere vorm van ornamenttoepassing in de architectuur, de mooie bovenlichten en snijramen van de grachtenhuizen en de woonhuizen elders in het dorp. Hij legt uit dat de figuren in snijramen vaak een verwijzende functie hebben, het zijn symbolen of zinnebeelden.

Piet Gentenaar bespreekt in de rubriek ‘Nieuwe boeken in de bibliotheek van de HKM’ de publicatie Schaep en Hof, een unieke plek in Tienhoven. Periodiek nr. 2 wordt afgesloten met aflevering 90 van ‘Uit de Oude schoenendoos’ van Hans Sagel. Ook hij keert terug naar WOII: het optreden van een militair orkest tijdens het bevrijdingsfeest in Maarssen.