Boerderijen

Meerhofstede boerderij - 'Maire Hofstede' Europalaan Maarssen

 

PG2017

Meerhofstede boerderij

Aan de Europalaan ligt deze mogelijk van middeleeuwse oorsprong dwarshuisboerderij met schuren en stallen. De boerderij is ook bekend onder de naam Maire Hofstede. Dit is waarschijnlijk een verbastering van Merenhoeve of Meerhofstede. De boerderij kan namelijk behoord hebben bij de uitgebreide bezittingen van het kasteel Huis Ter Meer. In 1647 wordt Johan Huydecoper van Maarsseveen eigenaar. De huidige eigenaar, de familie Verweij, bezit de boerderij sinds 1985. Daarvoor pachtte deze familie de boerderij al vanaf 1880 van Jhr.  Schimmelpenninck.

Voordat de woonwijk eromheen werd gebouwd was de boerderij bereikbaar via een lange, rechte toegangsweg vanaf de Nassaustraat/Maarsseveensevaart op de plek waar nu de Thorbeckelaan begint, schuin tegenover het sluishuisje.

De huidige bebouwing stamt uit het begin van de negentiende eeuw. Later in die eeuw zijn in de voorgevel de 6-ruits schuifvensters aangebracht. In 2008 en 2009 is de boerderij fraai gerestaureerd en kreeg ook een nieuw rieten dak met een oppervlakte van bijna 700 m2. De kwaliteit van deze renovatie leverde de eigenaar in 2009 ter gelegenheid van de Open Monumentendag de Bronzen Troffel op.

Meer informatie:

Periodieken HKM

Maarssen in oude ansichten

…..

 

Boerderij Elsenburg - Klokjeslaan Maarssen

 

PG2017

Boerderij Elsenburg

Deze boerderij aan de Klokjeslaan nr. 2 is een zogenaamde langhuisboerderij. Gezien vanaf de Diependaalsedijk ligt zij aan de rand van het weiland. De naam Elsenburg verwijst naar de gelijknamige voormalige buitenplaats die gelegen was tussen Doornburg en Goudestein en in 1813 is afgebroken. Het pand stamt uit 1870 en is gebouwd in opdracht van Joan Huydecoper, toen burgemeester van Maarssen. Op de gevelsteen staat vermeld dat deze ‘eerste steen’ gelegd is door Joost Marinus Huydecoper op 21 maart van dat jaar. Deze heeft ook korte tijd geboerd op de boerderij. Na een periode met zetbazen werd de boerderij eigendom van de familie Schoenmaker en later van de familie Oskam. Tijdens WOII fungeerde de boerderij als stalling voor ‘gevorderde’ koeien en paarden. De keuken was de slachterij.

De boerderij is van binnen aangepast aan de eisen van het moderne wooncomfort. De buitenkant is in overleg met de gemeente door de eigenaar zo authentiek mogelijk gerestaureerd. De hooiberg is verplaatst en verbouwd tot schuur. In 2008 was Elsenburg genomineerd voor de Bronzen Troffel. Het pand is een gemeentelijk monument.

Meer informatie:

  • Monumenten Inventarisatie Project, provincie Utrecht (1993)
  • ….
Floor - Binnenweg Maarssen

© 2024 Historische Kring Maarssen

Website door Studio2