Inhoud Periodiek 4-2022 – Een extra dik jubileumnummer

Kringnieuws en Jubileumnieuws
In dit jubileumnummer natuurlijk bijzondere aandacht voor 50 jaar HKM met ook een verhaal van voorzitter Bert Appeldoorn waarin hij richt op de toekomst van de Kring met de titel ‘Op naar de 100 jaar.’

Coverstory 1974-2022
Ria Tijhuis
Het Periodiek heeft in de afgelopen 48 jaar een zestal opmaakstijlen gehad. Ria Tijhuis beschrijft hoe die ontwikkeling heeft plaatsgevonden.

Maarssen in vogelvlucht – Veranderingen in de afgelopen 50 jaar
Lotte Kwakman en Arjan van Weele
Gebaseerd op statistieken en op gesprekken met ‘oude’ Maarssenaars wordt beschreven welke belangrijke veranderingen er in Maarssen en omgeving hebben plaatsgevonden in de afgelopen 50 jaar.

Verdwijnpijn Deel 1 – Verdwenen gebouwen in de oude dorpskern
Jan Simonis en Hans van Bemmel
De auteurs hebben een lijst samengesteld van tien verdwenen historische bouwwerken in Maarssen. Zij beschrijven in dit eerste deel de geschiedenis van de eerste vijf en leggen de nadruk op hoe de panden niet aan de sloop hebben kunnen ontsnappen.

50 jaar Kaatsbaan
Lotte Kwakman en Arjan van Weele
Bebouwing vanaf het begin van de zeventiende eeuw heeft geleid tot de ontwikkeling van de Kaatsbaan, een belangrijke winkelstraat in de kern van het oude dorp en tot 1949 ook de grens vormend tussen Maarsseveen en Maarssen. Ondernemers komen aan het woord en beschrijven hun ervaringen in de Kaatsbaan

Maarssenbroek en het dorp Maarssen, een brug te ver?
Wally Smits
Hoe hebben Maarssen-Dorp en Maarssenbroek elkaar beïnvloed sinds de bouw en ontwikkeling van de laatste? Wat waren de ervaringen van bewoners en ook winkeliers en wat gebeurde er met de aanwezige faciliteiten? De auteur doet gedegen onderzoek en concludeert dat er natuurlijk wel een en ander is veranderd, maar er uiteindelijk toch een goede balans is gevonden.

Orkest SDG 100 jaar – Een eeuw vaste waarde in Tienhoven en omstreken
Hilfred Huiting
De auteur beschrijft hoe Soli Deo Gloria is ontstaan en zich heeft ontwikkeld. Bijzonere activiteiten, enthousiaste mensen, vindingrijkheid, creativiteit en een professionele aanpak in de historie worden toegelicht.

In Memoriam
In dit In Memoriam is er aandacht voor het overlijden van een icoon van de HKM, Hans Sagel en voor twee auteurs van het Periodiek: Auke Hoekstra en Astrid Kuiper.

Nieuwe boeken
Het boek ‘De schilders van de Vechtstreek’ van Jaap Versteegh wordt als een aanrader aangeduid door Annette Akkerman, zeker gecombineerd met de gelijknamige tentoonstelling in het Vechtstreekmuseum.

Uit de ‘nieuwe’ schoenendoos Deel 92 Bouwactiviteiten aan het Harmonieplein in Maarssen
Hans Sagel
In de laatste schoenendoos van zijn hand richt Hans zich op de toekomst. Hij spreekt met Jacqueline Sturkenboom, schoolleider van Wereldkidz Bolenstein, over de bouw van het kindcentrum. Hij verheugt zich op het geluid van spelende schooljeugd in het dorp…