Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Jaarvergadering Historische Kring Maarssen en lezing “Dorpskerk Maarssen-Dorp” door Hans van Bemmel

7 april 2022 om 20:00 - 22:00

Lezing ‘Ons oudste monument’

Aansluitend op de Algemene Ledenvergadering van de Historische Kring Maarssen in de Open Hof op 7 april houdt Hans van Bemmel een boeiende lezing over het oudste monument van Maarssen: De Dorpskerk aan de Kerkweg. Als uitvoerder bij bouwbedrijf Wiegeraad heeft Hans vele klussen gedaan in een aan de kerk, onder andere als laatste de ontmanteling van het interieur. Zo groeide zijn belangstelling voor dit monument en heeft hij zich erin verdiept.

Hans leidt ons rond de kerk en hij beschrijft de ontstaansgeschiedenis van de tufstenen toren uit de twaalfde eeuw, de diverse gebruikers van de kerk en de daarbij behorende interessante, historische ontwikkelingen. Hij doet dit mede aan de hand van prachtige, oude prenten en schilderijen, waaronder enkele van Willem van Leusden.

In de kerk neemt hij ons ook mee onder de grond en beschrijft hij de opgravingen die hebben plaatsgevonden en de bijzondere vondsten en ontdekkingen in de kerk, zoals de drie windkeien die een bijzondere symboliek hebben. Voorbeelden van symboliek kom je ook tegen in ornamenten in en op de deuren in de kerk.

Het interieur van de kerk kent vele boeiende details. Bekende, Maarssense families zijn vertegenwoordigd in de rouwborden, de grafkelders en de ‘heerenbanken’. Hans vertelt interessante details over onder andere het oude orgel, de kansel van de Maarssense timmerman Jasper van Eeten en over het doopvont. Wat betekent het bijvoorbeeld dat dit achtkantig is?

In deze lezing vindt u het antwoord op deze vraag en op vele andere vragen.

 

 

 

 

Gegevens

Datum:
7 april 2022
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

De Open Hof
Kerkweg 60
Maarssen, Nederland

Organisator

Arie van Ginkel