Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing over het Rampjaar 1672 door Wim Aerns

13 januari om 20:00 - 22:00

Oud geschiedenis docent en rondleider Wim Aerns

Lezing over het Rampjaar 1672

Wim Aerns is een ervaren verteller over onze lokale historie. Wij zijn blij dat hij in het jaar dat het Rampjaar precies 350 jaar achter ons ligt hierover wil vertellen.

Het jaar 1672 staat in de Nederlandse geschiedenis bekend als het Rampjaar. Het land werd aangevallen door Frankrijk, Engeland en de bisdommen Munster en Keulen. Het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos.

In Frankrijk eiste om dubieuze redenen koning Lodewijk XIV de Spaanse Nederlanden (het huidige België) op. En als het kon: meteen ook de Nederlanden. Daartoe sloot hij een verdrag met Engeland.

In Nederland is dan al een tijdje geen stadhouder , maar een regenten regering.

Voorjaar 1672 volgden oorlogsverklaringen van Frankrijk, Engeland en de katholieke bisdommen Luik en Keulen.

De Nederlandse vloot was sterk, maar het leger zwak. Op zee kon de Engelse vloot verslagen worden. Maar ter land rukten de Fransen via de Rijn snel op. De leider van Nederland, Johan de Witt, kreeg de schuld en werd gelyncht.

Om de Fransen tegen te houden werd stukken van Utrecht en Zuid-Holland onder water gezet: de waterlinie. De Franse troepen konden via de Vecht niet verder, trokken zich terug, maar bliezen toen wel veel kastelen op. De oorlog raakte al snel ten einde.

Niet-leden zijn welkom bij deze lezing. Zij betalen 5 euro entree.

Gegevens

Datum:
13 januari
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

De Open Hof
Kerkweg 60
Maarssen, Nederland
+ Google Maps

Organisator

Arie van Ginkel