Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing Over Christelijke symboliek en de Heilig Hart Kerk door Jan van Tongeren

21 april 2022 om 20:00 - 22:00

LEZING OVER DE HEILIG HARTKERK IN MAARSSEN

De HKM-lezing over deze kerk in het centrum van Maarssen wordt gehouden op donderdag 21 april om 20.00 uur in de Open Hof aan de Kerkweg in Maarssen.

De spreker, Jan van Tongeren, is cultuurhistoricus en beschikt over bijzonder veel kennis van de Heilig Hartkerk. Hieronder introduceert hij zijn lezing. Wat ons betreft is het een aanrader!

In 1881 vormde zich het plan om een nieuwe, rooms-katholieke kerk te bouwen in Maarssen. Dankzij een erfenis van de voormalige pastoor-deken van Bijlevelt, een bijdrage van mejuffrouw Maria Dommer, de steun van de nieuwe pastoor Essink en natuurlijk de parochianen, was het mogelijk bouwmeester Alfred Tepe in 1884 een kerk te laten ontwerpen. In 1885 werd deze ingewijd.

Iedereen kent natuurlijk de kerk met haar 65 meter hoge toren, maar er is heel veel meer te ‘kennen’. Het gebouw heeft een lange en boeiende ontwikkeling achter de rug. Tijdens de lezing zal zowel het exterieur als het interieur onder de loep worden genomen.

Wat was de invloed van pastoor Essink? Waarom werd deze kerk niet gewijd aan Sint Pancras, de patroonheilige van de oorspronkelijke rooms-katholieke kerk? Waarom zijn al die heiligen die veelal in het oosten van ons land hun werk hebben verricht, terug te vinden in de glas-in-lood ramen in het oosten van de kerk? In de lezing zal het duidelijk worden.

De beelden, glas-in-loodramen en schilderijen hebben alle een symbolische betekenis. De studie van de symboliek heet iconografie en het is een pastoor van deze kerk geweest, A.E. Rientjes, die als conservator van het aartsbisschoppelijk museum, thans Catharijneconvent in Utrecht, veel daarover heeft gepubliceerd en hij is voor mij de grote inspirator geweest om nog dieper in deze materie te duiken. Zo zal ik het schilderij (ikoon) van onze lieve vrouw van de passie, beter bekend als Madonna del Perpetuo Soccorso (‘altijddurende bijstand’) behandelen. Daar de kerk gebouwd is op de plaats van de voormalige brouwerij De Eenhoorn, komt de eenhoorn als symbool van Maria ook nog ter sprake.

U kunt zich op deze avond opgeven voor een rondleiding in deze kerk. Deze zal zijn op zaterdag 30 april om 14.00 uur.

Niet leden zijn welkom bij deze lezing. Zij betalen 5 euro entree.

 

Gegevens

Datum:
21 april 2022
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

De Open Hof
Kerkweg 60
Maarssen, Nederland
+ Google Maps

Organisator

Arie van Ginkel