Lezing Over Christelijke symboliek en de Heilig Hart Kerk door Jan van Tongeren

25 november om 20:00 - 22:00

Cultuurhistoricus en HKM lid Jan van Tongeren

LEZING OVER DE HEILIG HARTKERK IN MAARSSEN

Jan van Tongeren is een zeer ervaren spreker en cultuurhistoricus. Bovendien heeft hij veel kennis van de Heilig Hartkerk. Onderstaand zijn introductie. Wat ons betreft een aanrader!

HET IS DIT JAAR PRECIES 140 JAAR GELEDEN (1881) DAT MEN OP DE GEDACHTE KWAM EEN NIEUWE ROOMS-KATHOLIEKE KERK IN MAARSEN TE BOUWEN. DANKZIJ EEN ERFENIS VAN DE VOORMALIGE PASTOOR-DEKEN VAN BIJLEVELT, MARIA DOMMER EN FINANCIELE STEUN VAN DE NIEUWE PASTOOR ESSINK EN NATUURLIJK DE PAROCHIANEN, WAS HET MOGELIJK BOUWMEESTER ALFRED TEPE IN 1884 EEN KERK TE LATEN ONTWERPEN, DIE NA WAT AANPASSINGEN IN 1885 WERD INGEWIJD.

IEDEREEN KENT NATUURLIJK DE KERK MET HAAR 65 METER HOGE TOREN, MAAR TUSSEN KENNEN EN KENNEN ZIT EEN GROOT VERSCHIL. EEN KERKGEBOUW, ZOALS DEZE, HEEFT EEN LANGE ONTWIKKELING ACHTER DE RUG. TIJDENS DE LEZING ZAL ZOWEL HET EXTERIEUR ALS HET INTERIEUR ONDER DE LOEP WORDEN GENOMEN.

WAT WAS DE INVLOED VAN PASTOOR ESSINK? WAAROM WERD DEZE KERK NIET GEWIJD AAN SINT PANCRAS, DE PATROONHEILIGE VAN DE OORSPRONKELIJKE ROOMS-KATHOLIEKE KERK? WAAROM AL DIE HEILIGEN DIE VEELAL ONBEKEND ZIJN, IN HET KOOR? IK ZAL HET U VERTELLEN.

BEELDEN – GLAS-IN-LOODRAMEN, SCHILDERIJEN HEBBEN EEN SYMBOLISCHE BETEKENIS. STUDIE VAN DE SYMBOLIEK HEET ICONOGRAFIE, EN HET IS OOK EEN PASTOOR VAN DEZE KERK GEWEEST, A.E. RIENTJES, DIE ALS CONSERVATOR VAN HET AARTSBISSCHOPPELIJK MUSEUM, THANS CATHERIJNECONVENT IN UTRECHT, VEEL HEEFT GEPUBLICEERD.

IK ZAL HET SCHILDERIJ (IKOON) VAN ONZE LIEVE VROUW VAN DE PASSIE, BETER BEKEND ALS MADONNA DEL PERPETUO SOCCORSO, IN HET NEDERLAND ALTIJDDURENDE BIJSTAND, IETS UITVOERIGE BEHANDELEN, WANT MET DIT SCHILDERIJ IS HET MOGELIJK OM DE EVOLUTIE VAN HET MARIAPORTRET VANAF DE VROEG-CHRISTELIJKE CULTUUR TOT HEDEN TE BESPREKEN. EN DAAR DE KERK GEBOUWD IS OP DE PLAATS VAN DE VM BROUWERIJ DE EENHOORN, KOMT DE EENHOORN ALS SYMBOOL VAN MARIA OOK NOG TER SPRAKE.

DE LEZING VINDT PLAATS DE 25E NOVEMBER, GEWIJD AAN DE HEILIGE CATHARINA VAN ALEXANDRIE, DE PATROONHEILIGE VAN ONDERMEER DE “INTELIGENTIA” WEET IK ZEKER DAT U DIE AVOND DE ZAAL VERLAAT MET MEER LIEFDE EN INTERESSE VOOR DE KERK, IN DEZE MET KERKSLUITINGEN DREIGENDE TIJD.

Niet leden zijn welkom bij deze lezing. Zij betalen 5 euro entree.

Datum:
Tijd: